Fejléc

contra mestre sansao

Facebook

Mi a Capoeira

Ha azt halljuk: “Brazília”, rögtön eszünkbe ötlik: “hát persze, foci, szamba, karnevál”. Ez így is van, de hiányzik még valami: a Capoeira. Évtizedek alatt lassan gyűrűzött a köztudatba, hogy a Capoeira is a brazil kultúra szerves részét alkotja, de sok helyen – így Magyarországon is – hiányosak az emberek ismeretei e téren.

Nektek, nekünk szól a most következő leírás a Capoeiráról, amit röviden és velősen sokan úgy próbálnak megragadni: tánc és harc keveréke.

A Capoeira harcművészet, gyökerei Brazíliába nyúlnak. Különböző kultúrák zenéje, mozgásformája, vérmérséklete keveredik benne, az évszázadok során a társadalmi-történelmi változásokat követve több fázison ment keresztül. 

A Capoeira elsősorban az önkifejezés legrégibb formája, egy olyan kultúráé, amely mintegy 300 éve létezik ebben a térségben, mindenféle elnyomásnak ellenállva. A Capoeira története, fejlődése szorosan összefonódik a brazil nép kialakulásának történetével. Ez utóbbi pedig elsősorban úgy jellemezhető: ki és milyen eszközökkel gyakorolta elnyomó uralmát a népesség többi része fölött, s az elnyomottak hogyan próbáltak ez ellen védekezni, hogyan próbálták szabadságukat kivívni egy olyan korszakban, amikor megfosztották őket minden joguktól, még saját testi erejük és készségeik használatának jogától is.

Ez a különleges társadalmi-gazdasági háttér, fűszerezve az Afrikából rabszolgaként behurcolt négerek sajátos kultúrájával, létrehozott egy szimbolikus ellenállási formát, vagyis a törzsi táncok gyakorlását. A törzsi táncokat a brazil sajátosságokkal keverve kialakult a harc; a nyílt harc betiltása következményeként kialakult a játék szimulációja, és mindezek – a tánc, a harc, a játék – utat adtak a világ egyik legösszetettebb sportága, a Capoeira kialakulásának.

 

Mit ad a capoeira?

A capoeira a lelket és a testet egyaránt megmozgatja, így minden ember lelki és testi fejlődését szolgálja, örömöt és energiát ad. A capoeira semmiképpen nem mechanikus sport. Táncos jellege miatt erős kreativitást igényel, és nagyon fontos szerepet kap az improvizáció. A napok, hónapok és évek alatt megszerzett tudást az egyén saját ízlése és belátása szerint alkalmazza a játék során, idővel pedig kialakítja saját stílusát is. A páros jelleg miatt fejleszti a megfigyelőképességet, a gyors reflexeket és kreatív gondolkodást.